Atles topogràfic-històric de Catalunya 1:50.000

Encara en estoc

96,15 / unitat(s)
Preu sense IVA

Pes de lliurament: 2.720 g


Formes de lliurament possibles: Enviament certificat, Enviament certificat, Enviament certificat

L'abril de 2012 l'ICC va publicar l'Atles topogràfic històric 1:50.000 (1a ed.) format per la primera edició dels 84 fulls que recobreixen el territori de Catalunya i 1 full especial de la ciutat de Barcelona de la sèrie Mapa Topográfico Nacional 1:50.000, publicada per l'Estat espanyol en el període 1918-1945. L'objectiu de l'obra és reunir en un únic volum la fesomia del país de fa un segle per comparar, avaluar i valorar els canvis que s'hi han donat, ja que el mapa és un document fonamental per al coneixement del territori perquè deixa testimoni dels elements existents en un moment històric determinat. El mapa d'Espanya 1:50.000 el va aixecar l'Instituto Geográfico y Estadístico (IGE, actualment Instituto Geográfico Nacional) i va ser la primera cobertura completa de tot el territori espanyol a aquesta escala, recolzada en una xarxa geodèsica i aixecada per topografia. El projecte es va plantejar a mitjan segle XIX i el 1875 es va publicar el primer full (Madrid). A Catalunya, la intervenció de les brigades cartogràfiques de l'exèrcit i la progressiva utilització de noves tècniques com ara la fotografia aèria van ser de gran ajuda per a acabar l'aixecament en poc més de 30 anys, tot i que la publicació d'alguns fulls es faria després de la Guerra Civil. Catalunya vivia un procés d'industrialització i modernització del país per al qual el mapa topogràfic era una necessitat. Tot i que la construcció d'infraestructures va comportar l'aixecament de mapes a gran escala de territoris molt reduïts, no hi havia una cobertura completa i uniforme. La Mancomunitat de Catalunya va intentar encarar aquest problema amb la creació d'un servei cartogràfic encarregat de realitzar el Mapa Geogràfic de Catalunya 1:100.000. El projecte no es va arribar a acabar per tractar-se d'un mapa de gabinet basat en bona part en la generalització dels aixecaments que feia l'IGE per al mapa 1:50.000. El mapa 1:50.000 és el primer document que defineix els límits dels municipis. Per aquest motiu, el 1988, l'ICC va signar un conveni de col·laboració amb l'IGN per reproduir tota aquesta documentació ja que, com a organisme autor de la cartografia oficial de Catalunya, havia de conèixer els límits municipals del territori i la precisió d'aquests per tal de representar-los coherentment en les seves bases i documents cartogràfics.
L'objectiu d'aquest atles és contribuir a la història de l'evolució del territori de Catalunya, però també a l'evolució de les tècniques emprades. Per aquest motiu es va encarregar l'estudi introductori de l'Atles als geògrafs Francesc Nadal i Luis Urteaga de la Universitat de Barcelona, per tal de donar a conèixer com es va fer el mapa i qui el va fer.
Cal dir que aquesta obra ha gaudit del suport econòmic de la Conselleria d'Economia i Coneixement a partir dels ajuts procedents de les Caixes d'Estalvis de Catalunya.

També recomanem

Atles topogràfic de Catalunya 1:100.000
28,37 / unitat(s) *
Pes de lliurament: 1.200 g
Gran Atles Topogràfic de Catalunya 1:25.000
432,69 / unitat(s) *
Pes de lliurament: 8.000 g
Atles climàtic de Catalunya. Termopluviometria. Període 1961-1990
98,08 / unitat(s) *
Pes de lliurament: 2.136 g
*
Preus sense IVA


Els clients que han comprat aquest producte també han comprat

Pes de lliurament: 3.763 g
Pes de lliurament: 1.470 g
Pes de lliurament: 2.136 g
Pes de lliurament: 740 g
Pes de lliurament: 1.216 g
*
Preus sense IVA


Examine aquesta categoria: Atles