Taula dels minerals de Catalunya. Microscòpia de minerals representatius del substrat geològic

En estoc

11,54 / unitat(s)
Preu sense IVA

Pes de lliurament: 134 g


Formes de lliurament disponibles: Enviament certificat, Enviament certificat, Enviament certificat

Tota la matèria que constitueix el planeta Terra en conjunt està formada per 94 elements químics. En condicions sòlides, a la natura, els elements químics generalment es troben formant compostos cristal·lins, que denominem minerals. Actualment (tardor de 2022), segons la International Mineralogical Association, es coneixen 5849 espècies minerals diferents. Aquests minerals són el principal registre de l’evolució de la Terra sòlida i representen un recurs fonamental per al desenvolupament de la societat.

En aquest marc, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, en compliment de les seves funcions en matèria de divulgació del coneixement geològic de Catalunya, publica la “Taula dels minerals de Catalunya. Microscòpia de minerals representatius del substrat geològic”, que consisteix en un catàleg de 80 fitxes de minerals representatius del sòl i del subsol del conjunt del territori. La taula se centra en la identificació de minerals amb el microscopi petrogràfic, que és una de les tècniques més habituals per a la seva caracterització mineralògica i petrològica. La taula inclou tots els minerals essencials que conformen les principals formacions de roques i sediments de Catalunya, també inclou una mostra representativa de minerals associats a diferents tipus de jaciments significatius que al llarg de la història s’han explotat, així com una part important dels minerals accessoris i secundaris més abundants.

La present Taula es concep com un document de referència orientat a difondre el patrimoni mineralògic de Catalunya i a facilitar la identificació de minerals amb el microscopi petrogràfic. El document s’adreça especialment als estudiants de geologia i professionals que tinguin la necessitat de caracteritzar minerals i roques amb el microscopi. Així mateix es creu que pot ser d’interès per a mineròlegs amateurs i persones amb curiositat per la mineralogia i les ciències de la Terra en general.

Coordinació:  Miquel Vilà (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
Autors: Joana Lluch i Joan Martínez-Bofill (Geomar Enginyeria del Terreny); Albert Soler (Universitat de Barcelona); Miquel Vilà (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).
Amb la col·laboració de: Joan Rosell (Minerals Rosell), Josep Maria Salvany (Universitat Politècnica de Catalunya), Joan Nieto (Pedrera Canro).

El 2022 l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) celebra l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development, IYBSSD2022), i l’Associació Internacional de Mineralogia, sota el patronat IYBSSD2022, celebra l’Any de la Mineralogia. La publicació de la Taula dels minerals de Catalunya s’emmarca i dona suport a aquestes dues iniciatives internacionals a fi de remarcar la importància del coneixement mineralògic per al desenvolupament sostenible en el conjunt del territori.

Els clients que han comprat aquest producte també han comprat

Pes de lliurament: 190 g
Mapa geològic de Catalunya 1:250.000
11,54 / unitat(s) *
Pes de lliurament: 147 g
*
Preus sense IVA


Examine aquesta categoria: Altres mapes geològics i geofísics