Mapa de les terres de llengua catalana

En estoc

7,69 / unitat(s)
Preu sense IVA

Pes de lliurament: 270 g


Formes de lliurament disponibles: Enviament en tub, Enviament en tub, Enviament en tub

En commemoració de l'Any Pompeu Fabra, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha editat i publicat el facsímil Mapa de les terres de llengua catalana: publicat a despeses del patrici català Dr. Antoni de P. Aleu. L'original fa 120 x 98 cm, i es conserva a la Cartoteca de Catalunya de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

El mapa delimita, sobre una base topogràfica, les terres de la Península Ibèrica de parla catalana amb les Illes Balears. Els moviments de renovació pedagògica de Catalunya impulsats, entre d'altres, per l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, coneguda com la Protectora i fundada el 1898, proposaren la llengua catalana com a parla de l'escola i l'ús d'una pedagogia nova, moderna i activa. Un dels àmbits en què adquirí més rellevància aquesta renovació fou en l'ensenyament de la geografia, i els mapes esdevingueren una de les eines més utilitzades. D'aquí la publicació, des de principi del segle XX, de diversos mapes escolars en català.

Pompeu Fabra (Barcelona 1868 - Prada de Conflent 1948) fou nomenat el 1917 president de la Comissió Editorial Pedagògica de la Protectora perquè impulsés l'edició de tot tipus de material pedagògic en català, d'entre ells aquest mapa, i va ser la Secció Cartogràfica de la Mancomunitat de Catalunya, precedent de l'actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, qui el va elaborar.

L'ICGC publica aquest document cartogràfic en edició facsímil com a adhesió a l'Any Pompeu Fabra 2018 que celebra els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la Gramàtica Catalana. També ha col·laborat en l'Any Pompeu Fabra participant en la confecció de tots els noms de vials de Catalunya que porten el nom de l'il·lustre lingüista.

Examine aquesta categoria: Altres mapes topogràfics